- Kelly Vos (31) uit Tilburg was een van de 188 Nederlanders die op proefvakantie naar Rhodos ging.
- De reis, uitgevoerd door touroperator Sunweb en vliegmaatschappij Transavia, is een initiatief van de Nederlandse overheid.
- Uit de proef moet blijken onder welke voorwaarden veilig reizen mogelijk is.
- Voelt een reis onder deze omstandigheden als vakantie? Aan Business Insider vertelt Vos hoe ze de acht dagen op Rhodos heeft beleefd.
Het mondkapje binnen handbereik, de zee en het strand juist op afstand. Kelly Vos uit Tilburg ging op testreis naar Rhodos. Voelt een vakantie met de nodige coronamaatregelen nog als vakantie?
Vos is er als de kippen bij als ze in het nieuws hoort dat er een proefreis wordt georganiseerd naar de Griekse zon. “Ik ben Kelly Vos, 31 jaar en beschikbaar”, schrijft ze in een bericht aan Sunweb.
De touroperator voert de reis samen met vliegmaatschappij Transavia uit, op initiatief van de Nederlandse overheid. Die wil testen onder welke voorwaarden het mogelijk is om veilig vakantie te vieren.
De deelnemers tekenen dan ook voor een protocol. Zo moeten de vakantiegangers maximaal 72 uur voor vertrek verplicht een PCR-test ondergaan. Ongeveer 4 uur voor vertrek volgt een sneltest op het vliegveld. Wie positief wordt getest kan uiteraard niet mee.
Reizigers die op de plaats van bestemming Covid-symptomen vertonen en positief worden getest, moeten met hun familie naar een Covid-hotel verhuizen en 7 tot 14 dagen in quarantaine. In dat geval zal de Griekse overheid de kosten voor het hotel op zich nemen en Sunweb de kosten voor de terugvlucht.
Op de heen- en terugreis krijgen de deelnemers een enquêteformulier. Daarop wordt bijvoorbeeld gevraagd of ze hoofdpijn of een loopneus hebben gehad.
25.000 aanmeldingen voor de proefvakantie
Ondanks de maatregelen die de nodige beperkingen met zich meebrengen, is Vos niet bepaald de enige die staat te springen om op vakantie te gaan. Sunweb krijgt ruim 25.000 aanmeldingen, waaruit de reisorganisatie een groep samen stelt van mensen tussen de 18 en 70 jaar.
Vos blijkt uitverkorene te zijn. Ze is één van de 188 Nederlanders die naar Rhodos afreist. Een vliegtuig vol. De kosten per persoon zijn 400 euro, dat is inclusief vlucht, transfer, ‘all-inclusive verzorging’ en de PCR-testen. Boekings- en bagagekosten zijn niet inbegrepen.
Uiteindelijke bestemming is Hotel Mitsis Grand Beach, een luxe resort met twee buitenzwembaden, een binnenzwembad, wellness, fitnessruimte en verschillende restaurants en winkels.
Er lijkt genoeg te doen en dat is geen overbodige luxe. Want tijdens het achtdaagse verblijf van 12 tot en met 19 april 2021 mogen de vakantiegangers het terrein niet af. Ook het strand en de zee op 50 meter afstand van het hotel zijn verboden gebied.
Vos, voor wie een vakantie na een moeilijke periode meer dan welkom is, vindt het ontbreken van een dagje strand wel spannend. “Het is een plek waar je zorgen wegebben. Dat we er niet heen kunnen, kan een beperking zijn die ik ga voelen.”
Maar tegelijk vindt ze ook: “Ik mag iets dat de koning niet mag. Dit is een koestermoment.”
Ze verwacht dat de omgeving, wuivende palmbomen en de Griekse zon haar evengoed een vakantiegevoel kunnen bezorgen.
Dit is hoe haar reis verliep.
Veel voorbereidingen: plotseling moet een badmuts mee
“Ik sta ervan te kijken hoeveel voorbereiding deze reis vergt”, vertelt Vos. Een dag voor vertrek krijgt ze nog e-mails met allerlei mededelingen. Zo moet er in het buitenzwembad – het binnenzwembad is dicht – een badmuts gedragen worden.
“Waar haal ik die zo snel vandaan? Het is niet dat je nu heel makkelijk de Decathlon binnenwandelt om er een te halen.”
Daarnaast is er een waslijst aan dingen die geregeld en geprint moeten worden, bijvoorbeeld twee gezondheidsverklaringen. Ook op de terugreis heeft Vos een pakketje van zo’n zes A4'tjes bij zich. “Die prints zijn niet meer van deze tijd”, vindt ze.
Vos moet alert zijn op wanneer ze actie moet ondernemen. “De PCR-test moet je bijvoorbeeld vanaf een bepaald moment via een link aanvragen.”
De aanloop naar de reis vindt ze “onoverzichtelijk”. “Maar ik heb het er graag voor over. Ik voel ook de ouderwetse spanning voor vertrek.”
Testen en vliegen
Op 12 april is het zover. Vos gaat met de auto naar Schiphol die ze daar parkeert. Samen met haar medereizigers stapt ze in een bus naar hotel Sheraton waar ze een sneltest ondergaat. “Het verliep heel soepel, hutjemutje in de bus, wel met mondkapje natuurlijk.”
Wat haar verbaast, is dat ieder voor zich daarna gewoon naar de incheckbalies op Schiphol kan lopen. “We hadden de uitslag nog niet. Op Eindhoven Airport mocht ik alleen naar binnen met een negatieve uitslag en een ticket.”
Vos voelt zich “euforisch” als de uitslag negatief blijkt. “Je wacht toch in spanning af.” Tijdens het wachten is het moeilijk om de pers te ontwijken, die in groten getale is uitgerukt om het vertrek van de proefreizigers te verslaan.
“Sommigen van ons wilden niet in beeld, maar dat was bijna onmogelijk.”
In een roes van alle commotie stapt ze het vliegtuig in. "De grote bazen van Sunweb en Transavia (CEO’s Mattijs ten Brink en Marcel de Nooijer, red.) hebben een woordje gesproken waarin ze hebben benadrukt dat dit een experiment is. Toen besefte ik dat dit een bijzondere reis is, dat het hierna misschien mogelijk wordt om te reizen ondanks corona. Er werd geapplaudisseerd, dat vond ik mooi."
In het vliegtuig proeft Vos een sfeer van saamhorigheid. Ze heeft meteen aanspraak. “We zitten in hetzelfde schuitje: we zijn in hetzelfde vliegtuig, onder dezelfde omstandigheden onderweg naar dezelfde bestemming.”
Eenmaal geland rijden de reizigers met bussen van het vliegveld naar het resort, de route voert langs de kust. “Dat was echt een verrassing. Zo heb ik alvast van de schitteringen van de zee kunnen genieten.”
Temperatuurcheck bij aankomst
Net als het vertrek wordt ook de aankomst van de toeristen bijgewoond door de nodige pers, merkt Vos op, dan nog niet wetende dat dit nog dagen zal aanhouden.
Als ze bij het hotel arriveren wordt de temperatuur van de gasten opgemeten. “Ik had al blosjes op de wangen van de buitentemperatuur en de hectiek”, lacht ze.
Een kopie van haar paspoort deponeert ze in een daarvoor bestemde box, het kamernummer heeft ze al doorgegeven via een app.
Daarnaast gelden er in het hotel uiteraard coronamaatregelen. Vanuit de Griekse overheid is bepaald dat er maar één persoon in de lift mag, mits je met meer personen een kamer deelt.
En in het hotel is een mondkapje verplicht. “Maar die mag af aan het zwembad, de bar en aan tafel in een van de restaurants. Sporten, eten en drinken vallen buiten de mondkapjesplicht”, zegt Vos.
Door het hele hotel staan desinfectiepompen, gasten en personeel moeten 1,5 meter afstand houden. Het valt Vos op dat gasten hierop worden geattendeerd met heel verzorgde borden. “Niet met van die op de muur geplakte A4'tjes.”
In een van de artikelen waarin Vos is geïnterviewd, wordt de reis en het gezelschap waarin ze verkeert beschreven als een bubbel.
Maar zo ervaart ze dat niet. “Na aankomst, maar bijvoorbeeld ook op Schiphol, doet iedereen zijn eigen ding. We blijven niet de hele tijd bij elkaar.”
Kamer met uitzicht op het verboden strand
Vos is heel tevreden met haar kamer in Hotel Mitsis Grand Beach. “Geen idee hoe grand the beach is, maar ik heb er wel uitzicht op. Prachtig.”
Haar kamer heeft een ligbad, wat ze al hoopte ze, anders had ze de lavendelolie voor niets ingepakt. Daarnaast ontbreekt ook de minibar niet. “Elke dag wordt gevraagd of die moet worden bijgevuld, maar heb er niets van gebruikt.”
Wel mist Vos de standaard informatie die in normale tijden in een hotelkamer ligt. Zoals een menukaart voor roomservice, het telefoonnummer van de receptie, tijden waarop je kunt ontbijten en een overzicht van de faciliteiten in het hotel.
“Er werd medegedeeld dat je de receptie kan bellen als je je niet fit voelt, maar dan moet je wel een nummer hebben.”
Zo ziet haar dag eruit
Het grootste deel van de dag brengt Vos buiten aan het zwembad door. Als ze rond half negen ’s ochtends de gordijnen opentrekt en de zee ziet, borrelt er geen verlangen op om naar het strand te gaan. Ze mist het niet.
“Ik sta op en ga ontbijten. Bij all-inclusive heb je de neiging om alles te pakken, maar ik heb me ingehouden. Geen croissants”, lacht ze.
“Wel heb ik genoten van de heerlijke Griekse yoghurt die anders smaakt dan in Nederland, en verse jus d’orange. We worden elke ochtend trouwens heel hartelijk ontvangen in het restaurant.”
Daarna lonkt het zwembad. “Met een handdoekje ga ik in het gras liggen, vaak tot het einde van de dag.”
Ook de lunch geniet ze buiten. De burgerbar en creperie hebben voor ieder wat wils. “Alles lekker zittend aan het zwembad, onder de mensen. Met een muziekje of pen papier om te schrijven.”
Rond een uur of half zes staat Vos in de fitnessruimte die open is voor maximaal vier personen. “De wandelingen op de boulevard maak ik op de loopband”, grapt ze. “Zo kan ik die lekkere taartjes compenseren die ik overdag heb gegeten.”
Vervolgens gaat ze richting hotelkamer voor een douche, om daarna aan te schuiven in het restaurant waar het buffet wordt verzorgd. “We hebben acht dagen lang een heel divers buffet gehad. Geen bakken friet en kipnuggets, maar echt Griekse specialiteiten. Ik vond het subliem.”
Na het eten gaat Vos even naar hotelkamer om zich op te frissen en daarna richting lobby. “In het bargedeelte is livemuziek, de laatste avond ging het feest tot één uur ’s nachts door”, vertelt ze.
Niet van het terrein af mogen, betekent geen stress
“In normale tijden wil ik tijdens een vakantie op de tweede dag al de omgeving verkennen. Maar nu kan ik niet weg”, zegt Vos.
Het geeft haar eigenlijk wel rust dat ze niet meer van Rhodos kan zien dan het resort. “Ik hoef niet te haasten voor een huurauto of excursie, ik heb geen besef van tijd.”
Het resort heeft genoeg te bieden, vindt ze. “Er zijn verschillende winkeltjes in het complex die we zonder tijdslot kunnen bezoeken, zoals een supermarkt voor een chipje of snoepje. En een winkel waar je souvenirs kunt kopen, terwijl ik dacht dat ik het met de pen van Sunweb moest doen”, lacht ze.
Daarnaast kunnen de gasten anders dan verwacht wel een behandeling boeken in de wellness.
Ze merkt dat niemand het gesloten binnenzwembad mist. “Iedereen is blij om buiten en met elkaar te zijn, op gepaste afstand.”
Overspoeld door media-aandacht
Niet alleen de coronamaatregelen maken deze vakantie anders dan andere, dat doet ook de mediabelangstelling voor de proefreizigers. “Journalisten staan hier nu nog aan het hek”, vertelt Vos.
Sunweb heeft voor vertrek gevraagd wie openstaat voor media-aandacht. Zo’n tien personen waaronder Vos geven aan het leuk te vinden de pers te woord te staan. Zij hebben een document toegestuurd gekregen met een korte mediatraining.
Voor vertrek spreekt Vos met Sunweb af dat ze met het AD en Business Insider zal spreken. Maar ook andere media weten haar te vinden, haar telefoon staat roodgloeiend.
Ze zit live in de uitzending van Qmusic en ook FunX hangt aan de telefoon. Ook bij Omroep Brabant is ze drie keer live te horen. Vos ontvangt uitnodigingen van onder meer Jinek en de 5 Uur Show. “Op een gegeven moment begon Engeland (de BBC, red.) te bellen en te appen.”
Vos is zoveel media-aandacht niet gewend en gaat op alle verzoeken in. “Ik heb geen idee hoe ze aan mijn telefoonnummer komen. De eerste twee dagen ben ik er uren zoet mee geweest.”
De dagen erna verschijnt ze in verschillende kranten. “Op de tweede dag had ik een selfie gemaakt met een biertje op het balkon. Die foto zag ik de dag erna terug in de krant.”
Uit voorzorg haalt ze haar profielfoto van WhatsApp. Ondertussen beginnen haar medereizigers haar te herkennen: “Ben jij Kelly?”
Een vervelende bijkomstigheid zijn de reacties onder de artikelen. “Ze gunnen je nog net niet dat het vliegtuig wordt neergehaald”, vertelt Vos. “Triest figuur, dom schaap, mafkees, het Pieter Baan-centrum heeft er weer een”, somt ze op.
Het gaat haar niet in de koude kleren zitten. Aan de pr-persoon van Sunweb, die in het hotel eveneens met alle media in de weer is, vraagt ze of ze bij iemand haar ei kwijt kan.
Er blijkt geen psycholoog of iemand met een dergelijke achtergrond aanwezig in het hotel. Vos belt iemand van het thuisfront, daarna gaat het beter.
Ook de pr-dame biedt een luisterend oor en zegt dat Vos de telefoontjes en berichten van media gerust kan negeren of afkappen. Ook kan ze journalisten doorsturen naar haar.
“Anonieme oproepen neem ik sowieso niet op”, zegt Vos. “Maar Nederlandse nummers, zeker als ze met 040 beginnen, wel. Misschien is er wel iets aan de hand met mijn familie. Ik ben zorgelijk ingesteld.”
1.000 euro voor Grieks personeel en onderzoekers aan het zwembad
“Het contact met het personeel is fijn”, vertelt Vos. “Ze zijn heel behulpzaam en lijken dankbaar dat we hier verblijven. Het is ontzettend belangrijk dat het toerisme weer op gang komt, want Griekenland is in lockdown en leeg. Medewerkers zijn meerdere keren getest.”
Ze vindt het motto van de Grieken mooi: 'Family is everything to us! By protecting ourselves we protect our own!'
De reizigers zamelen duizend euro in voor het personeel. “Je geeft natuurlijk ook tussendoor fooi, maar ook de mensen in de keuken en de wasserette verdienen wat extra’s. Het zijn toch tachtig man die een week van huis zijn om ons een goede tijd te bezorgen.”
Ze had verwacht dat de reisleiding van Sunweb meer op de voorgrond aanwezig zou zijn. “Bijvoorbeeld door een bijeenkomst te organiseren bij aankomst of als er belangrijke mededelingen zijn”, zegt Vos.
“Ik heb tijdens het verblijf drie vragen gesteld, maar daar wisten ze niet echt antwoord op. Er werd verwezen naar de app. We krijgen ook wel alle informatie, maar ik verwacht toch wat meer gesprekken tussendoor, ook omdat dit een pilot is en er gegevens moeten worden verzameld.”
Maar Vos zegt ook: “Misschien zie ik deze vakantie als groepsreis, terwijl het eigenlijk een individuele reis is die in de coronapandemie in een groep wordt georganiseerd.”
De reisleiders zijn van 10 tot 12 uur in de lobby te vinden en lopen bijna de hele dag in een Sunweb-shirt over het resort. Daarmee zijn ze veel benaderbaarder voor gasten dan tijdens normale reizen, waar dat maar een paar uur het geval is, laat Sunweb weten.
Naast hotelpersoneel en personeel van Sunweb zijn er twee onderzoekers aanwezig van een onafhankelijk bureau dat is ingehuurd door de overheid. Zij observeren de groep en verzamelen gegevens.
“De laatste dag zag ik ze een ronde aan het zwembad maken. Ze spraken twee à drie mensen aan met wat vragen. Ik heb begrepen dat ze ook meegaan op de proefreis naar Gran Canaria.”
Mogelijk coronabesmettingen in de groep
Op zaterdag blijkt uit de verplichte PCR-testen die de reizigers maximaal 72 uur voor vertrek moeten ondergaan, dat mogelijk vier gasten besmet zijn met het coronavirus.
De geteste waarden liggen op een bepaalde grens waardoor de Griekse arts geen uitsluitsel kan geven. De vier gasten moeten afzonderlijk van elkaar in quarantaine in een aparte vleugel van het hotel. Hun kamergenoten blijven in hun eigen hotelkamer.
Dezelfde middag worden de vier opnieuw getest. In de avond lijkt iedereen negatief.
“Groot feest hier”, zegt Vos. Maar later blijkt niet iedereen mee te hebben gefeest. De volgende ochtend leest Vos het bericht dan één van de vier opnieuw een uitslag met grenswaarden heeft.
Deze persoon en diens kamergenoot zitten nog steeds in quarantaine, in afwachting van een test die dezelfde ochtend zal worden afgenomen. Zondag rond het middaguur mag iedereen uit quarantaine.
Vos is dan nog aan het nagenieten van het feest. “Er werd gezongen en gedanst en geklapt uit vreugde. We dansten nog net niet op de tafels”, lacht ze.
“En vandaag is een heerlijke, zonnige dag voor ons allemaal”, zegt Vos doelend op de twee gasten die uit quarantaine zijn. “Iedereen ligt nu heerlijk zonnestralen te vangen aan het zwembad.”
De hamvraag: voelde de proefreis als vakantie?
“Deze vakantie is zeker niet als andere vakanties in normale tijden”, zegt Vos. “Zonder corona zou je online boeken, inchecken en vliegen maar!”
Ze moest veel regelen in aanloop naar de reis, maar kon toch genieten van de sfeer tijdens de vliegreis en uitzicht vanuit de bus.
Het was een nadeel dat de vakantiegangers vanuit het resort niet mochten oversteken naar het strand. “Erg jammer. Maar aan de andere kant was er ook weinig te doen vanwege de lockdown die geldt”, zegt Vos.
“Het is sowieso uniek dat ik tijdens een lockdown op een Grieks eiland mag verblijven met 187 andere Nederlanders.”
Ze vindt het een voordeel dat je alleen met geteste personen in aanraking kunt komen. “Het geeft rust dat iedereen negatief getest is, al kun je een besmetting natuurlijk nooit helemaal uitsluiten.”
Volgens Vos is de sfeer onderling gemoedelijk, de vakantiegangers groeten en spreken elkaar in de wandelgangen of bij het zwembad. “Veel mensen hebben gezelschapsspellen bij zich en keuvelen aan de rand van het zwembad met elkaar, met een drankje erbij.”
Ze mist het eropuit trekken tijdens vakanties in normale tijden niet. “Ik hoef niet te stressen voor een excursie of huurauto”, zei ze eerder al.
“Iedereen wil met volle teugen genieten en is relaxt, dat is voelbaar. Vermoedelijk hebben we onze verwachtingen ook wel naar beneden bijgesteld, omdat dit een proefreis is”, zegt Vos.
Of ze een vakantie met coronamaatregelen als vakantie ervaart? Ze antwoordt volmondig “ja”. “Mits je van zonnestralen en eten houdt, en kunt accepteren dat je het hotel niet mag verlaten.”
Want ze raadt aan wel je instelling aan te passen. “Je moet kunnen genieten van korte momenten, zoals ik bijvoorbeeld deed tijdens de busrit met mooi uitzicht.”
De reis is zo goed bevallen dat Vos zin heeft in een volgende vakantie met coronamaatregelen. Ze heeft zich al aangemeld voor volgende de proefreis naar Gran Canaria, net als 68.000 andere mensen.
Lees meer over reizen in coronatijd:
- Nederland mag reisbureaus steunen met een voucherfonds van €400 miljoen – reizigers krijgen eindelijk hun geld terug
- Gezondheidspas moet vrij reizen mogelijk maken deze zomer, maar quarantaine in vakantieoord is niet uitgesloten
- Liever geld dan een voucher na geannuleerde reis? Dit moet je weten over verschillen tussen coronavouchers